Imetysrintaliivit - Hyvä tietää

Imetysliivit - Yleiset valintakriteerit

Anita Imetysliivit Netistä

Imetysliivit on suositellaan hankkimaan jo raskausaikana viimeistään n. 8kk:lla. Tämä on hyvä yleissääntö jo siksikin, että sairaalaan mukaan on hyvä olla ainakin yhdet mukavat omat imetysliivit, kokemuksen mukaan kun sairaalan imetysliivit saattavat järkyttää jo pelkästään ulkonäöllään.

Ensimmäiset imetysliivit suositellaan yleensä hankkimaan kaarituettomina mahdollisten maitotiehyiden tukkeutumisten ja niistä ehkä jopa seuraavien rintatulehdusten välttämiseksi. Jos kuitenkin olet esim. aina ja ehdottomasti käyttänyt nimenomaan kaarituellisia rintaliivejä ja haluaisit ehdottomasti pitäytyä tässä myös imetysliivejä ostaessasi - ei asiasta kannata ainakaan stressata. Kokemuksen mukaan toisilla ei tule ongelmia kaarituellisten imetysliivien kanssa edes maidonnousun aikana ja siksi tässä asiassa voikin kuunnella myös oman kehonsa ääntä. Tärkeää on kuitenkin, että imetysrintaliivit ovat mukavat ja oikean kokoiset, eivätkä siten purista tai kiristä. Rinnat ovat kuitenkin lähes kaikilla poikkeuksellisen arat ja monilla jopa kipeät imetyksen alkuaikana ja siksi mukavuus on alkuajan imetysliiveissä tärkeää.

Imetysrintaliivit - Oikea koko

Oikean kokoiset imetysliivit voi olla joskus vaikea hankkia ennen synnytystä, kun oman kehon muuttuminen on vielä tuntematonta. Lähes ainoa nyrkkisääntö, joka keskimäärin pätee imetysliivi-hankinnassa viimeisellä raskauskuukaudella, on sovittaa ja löytää sillä hetkellä sopivat imetysliivit ja ostaa siitä yksi kuppikoko isommat. Tämä sääntö pätee tietenkin vain niihin imetysliiveihin, joiden koko ilmoitetaan ympärysmitta-kuppikoko -tyylisesti. Osassa erityisesti imetys-alkuajan ja yökäyttöön suunnitelluista imetysrintaliiveistä koko ilmoitetaan vaatekokotyylisesti (S-XL). Nämä imetysliivit ovat yleensä joko puuvillaa tai hyvin elastista mikrokuitumateriaalia ja yleensä niissä sama koko toimii varsin hyvin ennen synnytystä ja sen jälkeen. Kuitenkin myös vaatekoko-imetysliiveihin pätee sääntö, että ennen synnytystä hankittuna ne saisivat mieluummin olla hieman reilut kuin juuri ja juuri sopivat. Myös liivinsuojat, jotka runsaasti maitoa tuottavien rintojen kanssa ovat lähes välttämättömyys, vievät hieman kuppitilaa.

Kokovalinnassa on syytä huomioida, että tavallisten rintaliivien tavoin ympärysmitta-kuppikoko -tyyppisissä imetysliiveissä on valmistajasta riippuen sekä EU- että UK-mitoituksella olevia imetysliivejä. Ylivoimaisesti eniten Suomessa on käytössä EU-mitoitus ja siitä syystä saattaa helposti erehtyä pitämään kaikkia liivikokoja tämän mitoituksen mukaisena. Sekä EU- että UK-mitoituksessa kupit A-D ovat lähes identtiset mutta isommat kuppikoot D-kupista ylöspäin alkavat poiketa yhä enemmän toisistaan. UK-mitoituksen tunnistaa yleensä jo siitä, että useilla kuppi-kirjaimilla on myös ns. välikoot (DD, FF, GG jne.) mutta hyvässä tuotekuvauksessa myös mainitaan kumpi mitoitus ko. imetysliivissä on käytössä. Kattavan kuvauksen eri mitoitustavoista voit lukea esim. Bra Nightmares -blogista.

Tiivistetysti imetysliivien kokovalinnassa on hyvä muistaa ainakin seuraavat seikat:

  • Kuppikoon kasvu maidonnousussa on hyvin yksilöllistä - toisilla jopa 3-4 kuppikoon verran
  • Kuppikoko pienenee maidonnousun rauhoituttua yleensä jonkin verran mutta tämäkin hyvin yksilöllisesti
  • Leveät olkaimet vähentävät hartioiden kuormitusta erityisesti isorintaisilla
  • Muista varmistaa onko liiveissä EU- vai UK-mitoitus - erityisesti jos tilaat imetysliivit netistä

Imetysliivit - Eri käyttötarpeet

Imetysliivit ovat useimmiten imetysajan ainoat rintaliivit varsinkin täysimettäjillä. Siksi on syytä muistaa, että imetysliiveille kertyy käyttöaikaa todella paljon ja niitä pestään myös varsin paljon. Siksi olisi hyvä, että kaapista löytyisi ainakin jokuset imetysliivit eri käyttötarkoituksiin. Yksi perusjako on hankkia päiväksi ja yöksi eri imetysliivit. Yöllä kotona voi esim. käyttää ensimmäisiä sairaalakassiin ostettuja imetysliivejä, jotka yleensä ovat ne kaikkein mukavimmat (mutta myös vähiten tukevat) liivit. Jos et hankkinut alkuvaiheeseen näitä ns. mukavuus-imetysliivejä ne voi ostaa varsin hyvin myöhemminkin. Esim. Bravado valmistaa useampiakin yö-liiveiksi sopivia saumattomia imetysliivejä kuten The Body Silk Seamless ja Sweet Pea.

Päiväkäyttöön sopivat yleensä imetysrintaliivit, jotka antavat rinnoille riittävän tuen mutta myös muita kriteerejä on monia. Yleensä päivä-imetysliivien valintaan pätevät kaikki samat asiat kuin tavallisien rintaliivien valintaan - haasteena tosin voi olla rintojen vaihteleva koko. Nykyisin imetysliivejä valmistavat erikoisvalmistajien ohella myös todella monet tavalliset alusasu-valmistajat ja voidaan sanoa, että imetysliivejä on saatavissa lähes kaikilla samoilla ominaisuuksilla kuin perus-rintaliivejä. Imetysliiveistä löytyy mm. kaarituelliset, kaarettomat, topatut, push up, urheilu, plunge, halterneck ym. liivimalleja. Ehkä ainoan poikkeuksen tekee olkaimettomat imetysliivit, joita ei ainakaan toistaiseksi ole markkinoilla - lienee melko ymmärrettävästä syystäkin ;-)

Alla vielä koontaa imetysliivien käyttötarkoituksista:

  • Sairaalaan ja imetyksen alkuaikaan on hyvä olla ainakin yhdet erityisen mukavat imetysliivit
  • Myös yö-käyttöön on hyvä olla mukavat ja helppokäyttöiset imetysliivit
  • Päiväkäyttöön tarvitset ainakin alkuajan jälkeen normaaleita rintaliivejä vastaavat imetysliivit
  • Tarvitset useammat kuin yhdet imetysliivit - esim. kun yhdet ovat pyykissä toiset tarvitaan ylle
  • T-paitojen ja muiden ohuiden yläosien kanssa on hyvä olla saumattomat topatut imetysliivit
  • Imetysliivejä löytyy monenlaisilla leikkauksilla, jotka sopivat esim. erilaisten imetysmekkojen ja paitojen kanssa

Imetysliivit - Pesu

Imetysliivit likaantuvat nopeasti käytössä ja saat yleensä pestä liivejä lähes päivittäin. Suositus onkin pestä imetysliivit mahdollisimman pian käytön jälkeen, jotta vältytään maitotahrojen pinttymiseltä. Kaarituettomat liivit voi pestä koneessa mieluiten pesupussissa, mutta kaarituelliset imetysliivit suosittellaan pesemään käsin.

Loppulause

Love the Body You're in

Slogan by  nursing bra manufacturer Cake Lingerie